Architecten in Overijssel: Biobased tenzij
Architecten en bouwkundigen in Overijssel gaan voor biobased bouwen. Zij ondertekenden gezamenlijk een commitmentverklaring waarin staat dat zij vanaf nu bij elk nieuw ontwerp het principe ‘biobased, tenzij’ hanteren.
De bijeenkomst voor Oost-Nederland werd georganiseerd door de regionale ketensamenwerking Boeren voor Biobased Bouwen in Regio Stedendriehoek, die onderdeel uitmaakt van de landelijke organisatie Building Balance. Met de uitvoering van de nationale Aanpak Biobased Bouwen hebben zij een belangrijke aanjaagfunctie in de transitie naar toekomstbestendig bouwen, met als doel: in 2030 bestaat 30% van de (ver)bouwprojecten uit minimaal 30% biobased materialen.
De verenigde architecten en bouwkundigen beten begin juni de spits af. Want ook in de Randstad, Limburg en Gelderland gaan er handtekeningen gezet worden om biobased als nieuwe bouwstandaard te hanteren. Adagium: door het te doen leren we.
Architecten laten kennis stromen
Biobased vergt soms een andere aanpak en biobased bouwmaterialen hebben andere bouwfysische waarde. De kennisbank biobased bouwen op NKBB geeft houvast maar architecten en bouwkundigen delen ook kun kennis en best practices om tot de best doordachte ontwerpen te komen en relevante uitdagingen te tackelen. De kennisbank biobased bouwen wordt door programmamanager Tanja Nolten ontwikkeld door docenten hbo en mbo in opdracht van Building Balance. Het doel is om met kennis’blokjes’ de versnelling van biobased bouwen te ondersteunen. Onderwijs, professionals in de bouwketen en overheden kunnen de kennis toepassen in het hele bouwproces ‘van plant tot pand’. Architecten en bouwkundigen leren in de training hoe zij hun ontwerpkeuzes kunnen inzetten als hefboom voor bredere systeemverandering, gericht op een gebouwde omgeving waarin bodem, water, biodiversiteit en gezondheid leidend zijn.