Biobased Bouwmaterialen

Geen enkel materiaal is zodanig getest en doorontwikkeld als biobased materiaal.

Er zijn inmiddels talloze bedrijven gespecialiseerd in biobased bouwmaterialen. Ga met hen kijken naar de meest efficiënte bouwmethoden en materialen.

Grondstoffen worden schaars

Biobased bouwen met op korte termijn hergroeibare materialen is werken met een onuitputtelijke bron van grondstoffen. Een groot probleem is dat onze grondstoffen de komende jaren op dreigen te raken. Het is daarom van belang om over te schakelen op bouwmaterialen die van nature snel weer terug groeien.

De voordelen van biobased bouwmaterialen

Hoogwaardige biobased materialen zijn een uitstekend alternatief voor reguliere bouwmaterialen die worden gemaakt van eindige grondstoffen. Uiteraard hout in al zijn vormen maar ook vlas, leem, stro, hennep of bijvoorbeeld biocomposieten uit restmaterialen.

  1. Ze groeien snel weer aan (olifantsgras kun je bijvoorbeeld wel vier keer per jaar oogsten. dat groeit razendsnel)
  2. Biobased grondstoffen nemen CO2 op (ze halen het uit de atmosfeer en slaan het op in hun vezels)
  3. Gezond binnenklimaat
    Biobased bouwmaterialen zijn van nature temperatuur- en vochtregulerend
  4. Als je werkt met biobased bouwmaterialen of je leeft of werkt in een ruimte die gebouwd is van biobased bouwmaterialen zijn er geen schadelijke stofdeeltjes.Er zijn geen (stof)maskers nodig tijdens het bouwen. Alles is gezond, puur natuur
  5. En biobased bouwmaterialen zijn volledig recyclebaar of zelfs composteerbaar

Zelfregulerend

Biobased

Het binnenklimaat wordt zoveel gezonder als er biobased bouwmaterialen zijn toegepast

Door damp-open te bouwen kan het gebouw ‘ademen’ waardoor vocht niet de kans krijgt schade aan te richten. In plaats van het interieur in te pakken met plastic zoals in de traditionele bouw bouwen wij een wand op uit lagen die naar buiten toe steeds een stukje meer dampopen zijn.

Deze methode in combinatie met de zelfregulerende werking van natuurlijke materialen leveren een zeer constant en dus comfortabel binnenklimaat op.