KlimaatRevolutie | Zo blijven we de Circulaire Economie versnellen

KlimaatRevolutie

Is het niet een idee om straks, als de bouwplaatsen zich ná de crisis weer vullen en de projecten worden opgepakt, massaal te gaan bouwen met hout? Gebouw Haut aan de Amstel in Amsterdam laat zien dat het kan

De lucht is in jaren niet zo schoon geweest. Dat op zich is al een klimaatrevolutie. Maar als de COVID19 lock down straks weer helemaal verdwenen is, moeten we niet net als China, binnen twee maanden de boel zo verzieken dat de lucht nog erger vervuild dan voor Corona. Wat moeten we dus doen? Hoe kunnen we versnellen? En hoe kunnen we samen de revolutie van de circulaire economie aanjagen en versnellen?

 

KlimaatRevolutie in de bouw

Meer woningbouw en toch minder uitstoten?

Dat kan, dat weten we toch? Maar dan moeten we niet met massa’s beton en staal werken. Wat dan wel? Je raad het al. Bouwen met hout en andere natuurlijke nagroeibare materialen als olifantsgras (ijzersterk), hennep (superisolatie), leem (supergezond binnenklimaat) Waarom moesten we ook weer met dit soort materialen werken? Nou, er wordt nu al gevochten om zand. Letterlijk. Zand is nodig voor beton en dat is er nu al te weinig. Bovendien. Hout en andere nagroeibare grondstoffen hebben al heel veel CO2 omgezet in zuurstof en bij een verantwoord bosbouwbeleid kunnen we massa’s hout op de ouderwetse manier monteren zodat het later gedemonteerd kan worden als het gebouw een transformatie nodig heeft.

 

KlimaatRevolutie in de energie

Meer energie nodig met minder fossiel

De grote windparken op zee komen eraan. Zonneparken krijgen steeds meer ruimte. Netbeheerders zorgen voor grotere kabels maar kunnen al die energie niet aan. En de industrie gebruikt nu al massaal waterstof, maar dan van kolen en gas. Hoog tijd dat we onze groen opgewekte energie gaan opslaan op een duurzame manier. En dan hebben we misschien wel wat verlies ja, maar batterijen zijn weer vreselijk vervuilend. Dus ruim baan voor waterstof die kan worden gebruikt voor vliegtuigen, industrie en (zwaar) vervoer inclusief auto’s. Een brandstofcelletje erin en hopla.

In de noordelijke provincies wordt al jaren op waterstof gereden. Personenauto’s, bussen, vuilniswagens … het is geen probleem meer. Nu de infra nog.

KlimaatRevolutie in de fashion

Goedkoop is duurkoop

Dat leuke zomerbloesje voor een paar euro. Eigenlijk weten we allemaal wel dat dat eigenlijk veel te goedkoop is. Niet alleen in de fashion maar in heel veel meer sectoren knijpen grote bedrijven hun leveranciers af. Top op het bot. Honderd duizenden mensen in Zuid-Oost Azie werken en leven onder erbarmelijke omstandigheden, de verfstoffen vervuilen grond, poelen, rivieren en oceanen en nu er minder bestellingen zijn, gaan mensen letterlijk dood van de honger omdat ze niet kunnen werken. Er is een structurele verbetering nodig. En daar kun jij aan bijdragen.

Bekijk hier Future Fashion (2018 Tegenlicht)

KlimaatRevolutie in ons voedselgebruik

En in de landbouw

Je weet het al lang: minder vlees, meer plantaardig, producten uit de regio of uit Europa maar hoe meer klimaatkilometers we vermijden, hoe beter voor de aarde. Dus voor jou, voor jouw kinderen, voor alle vogels, insecten, vissen en ijsberen en nog duizenden soorten die met uitsterven bedreigd worden.

Ecologisch voedsel verbouwen. Meer ruimte voor wieren en algen, sowieso verbouwen op zoutwater gronden. Ons voedselpatroon zal veranderen. De megastallen zijn binnen nu en 10 jaar verleden tijd. In de plaats komt ruimte voor de natuur, voor de beesten, de vissen en gelukkig ook voor ons. Maar dat laatste – met mate.

Oh ja, vergeet niet te kijken waar de producten vandaan komen. Er zijn voldoende mooie europese wijnen, bieren, groenten, fruit etc. Niet vergeten he?

KlimaatRevolutie in de mobiliteit

Echt niet meer allemaal in de auto of de trein

Auto’s staan nu te verstoffen, ov-chipkaarten liggen al weken ongebruikt in de la en scooters en motoren hebben de schuur in geen weken verlaten. Reizen is ineens niet meer aan de orde van de dag, en thuiswerken kan ook hierna de norm worden.

Voor het milieu is dit een verademing: door het verminderde verkeer wordt de lucht boven ons land steeds schoner. Laten we daarom, als de coronamaatregelen worden opgeheven, niet verdergaan waar we gebleven waren, maar ons vervoer mee-vergroenen.

Laat de auto vaker staan, of kies voor een groen alternatief zoals een elektrische auto. Nog beter voor het klimaat zijn het openbaar vervoer en de (elektrische) fiets.

Lees ook