Vlissingen krijgt circulaire eye catcher

Friesland College & MBO Life Sciences (Nordwin College)

De afbeelding is het ontwerp van team Friesland in 2019. De schetsen van Scalda Vlissingen zijn nog niet ontvangen

Het moet het visitekaartje van Vlissingen worden. Dat is het doel van het Zeeuwse Scalda college. In opdracht van de gemeente Vlissingen ontwerpen zij een gloednieuw complex voor de gemeentelijke diensten.

“Het nieuwe complex komt te staan naast de A58 en zal het eerste zijn wat je ziet als je Vlissingen in komt rijden”, verteld Ymen Riekwel.

De 19-jarige Ymen volgt de opleiding middenkaderfunctionaris Bouw aan het Scalda college. Samen met acht klasgenoten vormen zij ‘Sustainable Sources’.

“Onze naam ‘Sustainable Sources’ verraadt het al een beetje want we willen onze gebouw zo verantwoord mogelijk bouwen met het oog op de toekomst. We ontwerpen de gebouwen zo dat ze eenvoudig kunnen worden uitgebreid of afgebroken om ergens anders weer te worden opgebouwd. Daarvoor zijn we goed aan het kijken welke materialen we gebruiken.”

 

“Als Toekomstige bouwkundigen moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. We zijn zuinige Zeeuwen en we willen vaak zo goedkoop en snel mogelijk bouwen. Daarbij kijken we niet meer naar alle mogelijkheden die we hebben. Door een stap terug te doen en overal goed over na te denken willen we een gebouw bouwen die niet alleen verantwoord is voor onze aarde maar ook naar haar gebruikers.”

Vlissingen krijgt alle diensten onder 1 dak

“Waar we ons mee willen onderscheiden van de andere teams is dat we niet alleen kijken naar hoe we het gebouw bouwen, maar ook voor wie we het maken. Alle gemeentelijk diensten komen voor het eerst onder 1 dak. Daarom kijken we ook heel goed naar hoe we de ruimtes van ons nieuwe bouwwerk indelen.

We willen door het creëren van gezamenlijke ruimtes, alle gemeentelijke diensten nog een stukje dichter bij elkaar krijgen. Ze hebben namelijk allemaal hetzelfde doel: Vlissingen elke dag een stukje mooier en schoner maken. De gemeente Vlissingen wil alle diensten snel bundelen en het complex snel realiseren.

Stoomtrein

“Ons team lijkt op een Stoomtrein. We hadden aanvankelijk moeite om onze draai te vinden. Wat ons heel erg heeft geholpen is de reactie en hulp van bedrijven en onze opdrachtgever. Iedereen die we over ons project vertellen wordt er heel erg enthousiast over en dat geeft ons een boost. We zijn zelfs op de landelijke radio te horen geweest!”

 

Op de vraag wat wij kunnen verwachten van het eindproduct zegt Ymen het volgende:

“Iedereen zegt altijd dat Zeeuwen zuinig zijn en wij gaan dat waarmaken met ons gebouw.”

Scalda volgen

Wil je team Scalda Sustainable Sources volgen? Kijk op SMARTCirculair.com/Scalda. Ben jij benieuwd naar het eindresultaat van het Scalda College of één van de andere studenten teams, schijf je in voor de SMARTCirculair finale 2020 en volg ons op onze sociaal mediakanalen.

Lees meer