[ssba]

Vogelsterfte voorkomen met vogelveilig glas

Vogelsterfte – Honderdduizenden vogels vliegen zich naar schatting jaarlijks te pletter tegen ramen, maar gelukkig is er een simpele manier om dat aantal omlaag te krijgen. Dit kunt u doen om deze onnodige ongelukken te voorkomen.

Hartverscheurend: het horen van die doffe bonk en het vinden de stoffige vogelafdruk op uw raam. Bijna iedereen maakt het wel eens mee.

Verstedelijking, betekent meer ramen, dus de kans op een raambotsing wordt groter en groter voor vogels. Dat klinkt ellendig, maar we kunnen er wat aan doen.

Waarom vliegen vogels tegen ramen?

Heel basaal, maar vogels vliegen tegen ramen die ze niet zien. Dat is het geval als een raam lucht of bomen weerspiegelt. Het gebeurt ook bij ramen tegenover elkaar, zodat het lijkt of er een vrije doorgang is. Dit zijn dus de gevaarlijkste situaties, zeker in een vogelvriendelijke omgeving. Daar liggen de kansen.

Ook als zangvogels in doodsangst vluchten voor een sperwer botsen ze regelmatig tegen ruiten, maar tegen blinde paniek is helaas geen kruid gewassen.

Voorkom vogelsterfte – Raamstickers helpen!

Alles wat u aan de buitenkant tegen het raam plakt, zorgt ervoor dat vogels uw raam wél zien. Plakken dus! Klassiek zijn de raamstickers met vogelsilhouet, maar u kunt ook creatief aan de gang en zelf wat maken. Heel effectief is bijvoorbeeld het plakken van verticale strepen met een tussenafstand van 10 cm. Liever lekker makkelijk raamstickers kopen? Doe het dan bij Vogelbescherming en steun daarmee ons werk. Let wel, de raamstickers werken vooral goed bij kleinere ramen.

Goed om te weten dat maatregelen aan de binnenkant, zoals lamellen of planten, niet helpen om de weerspiegeling te doorbreken. Het moet echt aan de buitenkant. Doe verder ’s avonds lampen uit die u niet nodig hebt. Goed voor het milieu en uw portemonnee én het voorkomt dat vogels in de war raken en tegen het raam vliegen.

Voorkom vogelsterfte: Ontspiegeld glas voor kantoorgebouwen

Veel kantoorgebouwen zijn hoog, met spiegelend glas en vooral trekvogels vliegen hier vaak tegenaan. Gebruik de Richtlijnen voor vogelvriendelijke kantoorgebouwen, opgesteld door de Amerikaanse vogelbeschermingsorganisatie Audubon. Of maak gebruik van het Factsheet Voorkom Raamslachtoffers van Vogelbescherming.

Vogelveiligheidsglas

Er is inmiddels ‘vogelveiligheidsglas’ in de handel. Dat heeft een coating over het glas, waar een voor mensen ‘onzichtbaar’ UV-patroon in zit, dat voor vogels wel zichtbaar is. Hier vindt u meer varianten.

In Nederland is het in elk geval verkrijgbaar via Bakker Totaalglas. Het is niet helemáál onzichtbaar, maar voor uw werkgever wellicht esthetischer dan stickers. Let wel: de effecitviteit van dit type glas hangt af van de vogelsoort en van de lichtomstandigheden en het werkt dus niet altijd optimaal.

Hoe meer mensen zich realiseren dat ze vogels redden door ramen zichtbaar te maken, hoe minder vogels onnodig sterven. Gelukkig worden gebouwen steeds vaker veilig voor vogels. Er zijn kantoren, galerijen, scholen en zelfs dierentuinen met gekleurd, mat of gestreept glas.

Lees ook