World Architecture Festival roept LocHal Tilburg uit tot ‘World Building of the Year’

World Architecture Festival benoemt de LocHal 'World Building of the Year'

De voormalige Locomotiefhal is nu getransformeerd tot een geweldige multifunctionele stadsbibliotheek

De jury van het World Architecture Festival roept de LocHal in Tilburg uit tot ‘World Building of the Year’. Twee dagen eerder won de voormalige fabriekshal  ook al de eerste prijs in de categorie ‘Completed Building – Culture’. In de LocHal – ontworpen door Olivier Graeven en zijn team – zijn o.a. een bibliotheek, een DigiLab, een expositieruimte en een stadscafé gehuisvest. 

“Dit is een heel prestigieuze prijs”, laat een woordvoerster van de LocHal zaterdagmiddag weten. “Deze hoort op wereldschaal bij de drie grootste awards. Er waren duizend inzendingen voor deze titel.”

De juryleden zijn onder de indruk van de manier waarop zo’n significant gebouw, dat bestemd leek voor de sloop, getransformeerd is in een ruimte waar verschillende gebruikers elkaar ontmoeten voor uiteenlopende doeleinden. De jury – die bestond uit onder meer architecten en designers – noemt de LocHal ‘een sociale condensor’

De eerste prijs voor de beste bibliotheek van de wereld ging aan de neus van Tilburg voorbij. De ‘Green Square Library and Plaza’ in Sydney, Australië ging er met die prijs vandoor. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat deze prijs vorig jaar naar de bibliotheek in Den Helder ging.

Architecture prijzen

Voor een bibliotheek die nog geen jaar open is, heeft de LocHal al een indrukwekkend lijstje prijzen te pakken. Vooral de architectuur wordt geprezen, zoals bij de BNA Beste Gebouw 2019-uitreiking. ‘The LocHal redefines the library typology’, schrijft het vakblad voor architecten The Plan. Zij riepen de Tilburgse bieb uit tot winnaar van hun internationale architectuurwedstrijd.

Verder zijn er erkenningen en onderscheidingen van de Dutch Design Award, de Gulden Feniks en de Deezen Award ‘Rebirth of the year’.

World Architecture Festival roept LocHal Tilburg uit tot 'World Building of the Year'

Velen vinden de trappen zijn het mooist want die zijn multifunctioneel

Wow-effect

Al die nominaties en prijzen, directeur Peter Kok is er blij mee:

“Als je hier binnenkomt, heeft dat een wow-effect. En dat heeft de rest van de wereld ook ontdekt. Ze komen hier massaal op af, uit alle landen van de wereld. De eerste drie maanden van 2019 had de LocHal een bereik van 235 miljoen mensen. Dus heel veel mensen hebben ervan gehoord, in Nederland en daarbuiten.”

De biblioheek is groots en industrieel. Velen vinden de trappen zijn het mooist want die zijn multifunctioneel. Anderen vinden ‘de zes beweegbare ‘gordijnen‘ het mooist. Die zijn gemaakt in het Textiel Museum.

Industrieel monument

Een grote ontwerpuitdaging was de balans tussen ruimtelijke kwaliteit en een constructief en bouwfysisch efficiënt gebouw. De gangbare strategie voor een groot, industrieel monument is het maken van glazen dozen die in de bestaande hal worden gezet. Hiermee zou echter de openheid van het gebouw verloren gaan.

Olivier Graeven: “We hebben daarom gezocht naar alternatieven: De nieuwe constructie maakt gebruik van de draagkracht van de bestaande spanten – die zijn gebouwd om zware locomotieven te dragen – waardoor nieuwe kolommen tot een minimum zijn beperkt. Een slim installatieconcept met vijf klimaatzones houdt het klimaat in het gebouw comfortabel. Het grootste gedeelte van de hal is beperkt geklimatiseerd maar wordt op specifieke verblijfsplekken doelgericht verwarmd en gekoeld volgens het principe ‘heating the people, not the space’.”

World Architecture Festival roept LocHal Tilburg uit tot 'World Building of the Year'

Zes enorme beweegbare textiele wanden

De nieuwe architectuur bouwt voort op het monument 1932. De ruimtelijkheid van de hal wordt versterkt door nieuwe diagonale zichtlijnen. De oude samengestelde kolommen hebben abstractere tegenhangers gekregen. Zij functioneren als coulissen voor de zijbeuken van het gebouw.

Zes enorme beweegbare textiele wanden accentueren de schaal van het gebouw, definiëren verschillende ruimtes en verbeteren de akoestiek. Zo wordt binnen alle openheid de beschutting geboden voor evenementen.

Lees ook