Arnhem krijgt speels, vrolijk en aantrekkelijk kenniscentrum

Arnhem krijgt speels, vrolijk en aantrekkelijk kenniscentrum

Een kenniscentrum waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt van (bouw)materialen die afkomstig zijn van een groot gebouw dat ontmanteld gaat worden. Dat was de opgave van de studenten van het Rijnijssel College in Arnhem. De opdrachtgever, de Provincie Gelderland is een van de koplopers van de circulaire economie. Logisch dus dat gebouwen niet zo maar gesloopt worden maar voorzichtig ontmanteld. Maud Schinkel, een van de studenten die zich met de opgave bezig ging houden, was gelijk enthousiast over de opdracht. 

Maud: “Op 10 februari hadden de kick off in het provinciehuis. We kregen tekst en uitleg over de opdracht, over de SMARTCirculair ontwerpwedstrijd en over de waarde om materialen in de kringloop te houden. We gingen ook nog naar het te slopen gebouw. Ik had er gelijk zin in want deze opdracht was uitdagend.”

Maud koos ervoor om de bestaande betonnen gevelelementen te hergebruiken in het ontwerp van het Kenniscentrum. Omdat het gebouw straks een open kenniscentrum wordt voor inwoners, bedrijven en belangstellenden die zich kunnen laten informeren over mogelijkheden om hun huis of bedrijfsgebouw te verduurzamen, wil Maud de gevelelementen speelser toepassen. Haar ontwerp ziet eruit als een soort kubus waarbij de gevelelementen meer speels, vrolijker en aantrekkelijker zijn toegepast om mensen te verleiden om binnen te stappen.

Maud: “Ik heb een ontwerp gemaakt waarvan ik hoop dat mensen denken: ‘daar wil ik wel naar binnen, daar kan ik mijn verhaal kwijt'”

Bestuurskwartier Arnhem RijnIJssel College

Over het Kenniscentrum

Tijdens de zoektocht kwam ze er achter dat de kozijnen niet her te gebruiken zijn als gevelkozijnen vanwege de regels an het bouwbesluit. De betonnen gevelelementen zorgen straks voor de dragende constructie. De vloeren zijn ook niet her te gebruiken. Ze stelt nieuwe kanaalplaten voor op de begane grond en op de eerste verdieping een betonnen vloer.

Ook de elektrische installaties zijn moeilijk te hergebruiken helaas. Dan gaat het pand nooit voldoen aan de voorwaarden voor een energieneutraal of leverend gebouw. Wel kon ze zorgen voor een natuurinclusief ontwerp. Een hap uit de eerste verdieping levert een ruime ‘buitentuin’ op met volop planten die vogels en insecten aantrekken. Een deel van het pand is tevens voorzien van een ‘groene gevel’ en een ‘vleermuizenhotel’ want vleermuizen jagen bijvoorbeeld weer op vlinders die daardoor minder eitjes leggen en we volgend jaar minder last krijgen van eikenprocessierupsen.

Corona heeft alles anders gemaakt

Net als de andere teams hadden de studenten van het Rijnijssel te maken met een algehele lock down. Sterker nog, Maud is sinds half maar helemaal niet meer op school geweest. Ze kijkt terug op een bijzondere periode en heeft al haar examens goed afgesloten maar met deze ontwerpopdracht hebben ze ook achterstand afgelopen. Vooral omdat er geen overleg meer met klasgenoten  mogelijk was. Dat vond ze lastig maar ze laat zich niet uit het veld slaan. Maud: “In september pakken we de opdracht weer op om de puntjes op de i te zetten. Nu wordt het tijd voor vakantie.

Centrum Arnhem

Het kenniscentrum komt in het zogeheten Bestuurskwartier in het hart van Arnhem, tegen de Rijnkade. Een prachtige lokatie voor ontspanning en inspiratie over de mogelijkheden van de circulaire economie. De gebouwen van gemeente, provincie en Rijk worden deels ontmanteld en verder verduurzaamd. Daarmee heeft het Bestuursgebied de potentie van voorbeeldfunctie van integrale circulaire gebiedstransformatie. De samenwerkende bestuurders gaven het studententeam RijnIJssel de ontwerpopdracht voor een circulair kenniscentrum opgebouwd uit bouwmaterialen die ‘geoogst’ gaan worden uit vooral gebouw Princenhof A.

Lees ook