Citumen: Circulair bitumen op het dak in Leidschenveen

citumen is gerecycled bitumencitumen is gerecycled bitumen

Citumen op het dak zorgt voor een primeur in de uitbreiding van Business School in The Netherlands (BSN) Leidschenveen. Voor het eerst is in een nieuwbouwproject de circulaire bitumen dakbaan Citumen toegepast.

Het circulaire bitumen, op de markt onder de naam Citumen is al eerder toegepast in de bouw maar ligt nu voor het eerst op het dak van een nieuwbouwproject in Leidschenveen. Dit gebeurde op voorschrift van Kraaijvanger Architects, ontwerpers van het Stadskantoor Venlo, een van de meest circulaire kantoren in Nederland. Stadskantoor Venlo zuivert aantoonbaar lucht, hergebruikt regenwater en afvalwater, is energieneutraal, kent geen afval en bevordert de gezondheid.

Icopal lanceerde de Citumen in 2018 tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Deze spectaculaire doorbraak in circulaire dakbedekkingen, ontwikkeld door Icopal met haar partners ZND Nedicom en New Horizon Urban Mining, levert een besparing op van 400 ton CO2-uitstoot per jaar.

Al eerder dit jaar werden gecertificeerde C2C-producten toegepast in het project British School in The Netherlands (BSN Leidschenveen). De circulaire dakbedekking Citumen past perfect in de lijn om 100 procent circulaire ontwerpen te realiseren. Voor de productie van Citumen wordt 50 procent van bitumen afkomstig uit sloop en renovatie, gered van de vuilverbranding en hergebruikt. Wanneer meerdere opdrachtgevers overstappen op deze toepassing komt het certificeren van Citumen ter sprake.

Volledig circulair dak

Ulijn gaf aan dat introductie van de circulaire dakbaan een eerste stap is op weg naar een volledig circulair dak.

“Bitumen dakbanen hebben een aandeel van 70 procent in platte daken. Om in 2050 een 100 procent circulaire economie te hebben (in 2030 50 procent) is een volledig circulair dak onmisbaar. Met de overgang naar circulaire dakbanen is nu een enorme stap gezet, maar we willen verder. Een doorsnee dak bestaat uit een dampremmende laag, isolatie en dakbedekking – die hele opbouw moet dus circulair. Icopal, ZND Nedicom en New Horizon Urban Mining hebben de ambitie om dat voor elkaar te krijgen. Met z’n drieën gaan we een volledig circulair dak ontwikkelen.”

Citumen

Cor den Hartog wees er op dat Icopal de infrastructuur voor de productie van circulaire dakbanen op orde heeft.

“Icopal heeft een paar jaar geleden een machine geïnstalleerd om dakbanen uit sloop te shredderen en om te smelten tot nieuwe dakbanen. Het lukte niet om de businesscase rond te krijgen. Met de nieuwe partners New Horizon en ZND Nedicom is dat wel gelukt. Het sommetje ziet er zo uit. New Horizon Urban Mining levert komend jaar 700 ton oude bitumen dakbanen aan. Dit zijn dakbanen die het bedrijf heeft geoogst uit slooppanden. Icopal verwerkt dit materiaal in de productie van circa 1 miljoen vierkante meter nieuwe bitumen dakbanen. De productie levert het komend jaar een besparing op van maar liefst 400 ton CO2-uitstoot ten opzichte van de reguliere productie. En dat eigenlijk zonder meerkosten. Citumen dakbanen kosten in 2019 iets meer dan traditionele dakbanen, maar in 2019 zijn we break even. De aanschafkosten van Citumen zijn dan markconform. Daarmee tonen we aan dat een circulair proces niet duurder hoeft te zijn dan een lineair proces.”

Systeeminnovatie

Omdat bij Icopal de productielijn al klaarstaat, noemt Den Hartog de transitie naar circulaire dakbanen in de fabriek in Hoogkerk, Groningen, niet zozeer een technische innovatie.

“Wat we met ZND Nedicom en New Horizon hebben bereikt is een systeeminnovatie.We zitten met een open mind aan tafel en brengen de kennis en toegevoegde waarde van elkaar in om circulariteit ook bedrijfseconomisch rond te krijgen. Daar zit de krachtvan deze tripartite:samenwerken en oog hebben voor elkaars belangen. En datzelfde ook naar opdrachtgevers toe. Klanten meenemen in het circulaire gedachtegoed en hen overtuigen van de meerwaarde van de transitie. Met Citumen hebben we een product in handen waarmee we opdrachtgevers kunnen overtuigen dat circulariteit nu al realiteit is.”

Summa College Eindhoven

Ambitieuze opdrachtgevers komen Icopal en ZND regelmatig tegen. Zoals Summa College in Eindhoven. ZND verwerkte in een recente dakrenovatie van het Summa College de eenlaagse POCB dakbanen Icopal Universal. Een erkend duurzame dakbaan. Icopal Universal is in 1996 geïntroduceerd en door NIBE voorzien van DUBOkeur®-certificaat. Volledig recyclebaar hebben deze dakbanen een levensduur van circa 30 jaar. Na sloop van het gebouw neemt Icopal deze Universal dakbedekking terug als grondstof voor de productie van nieuwe Citumen dakbanen.

Door het contact met Icopal, ZND en New Horizon is het Summa College zo enthousiast over circulariteit dat voor een beoogde nieuwbouw van de school sloopmaterialen uit een bestaand gebouw van het collegeworden ingezet. Dit alles volgens een circulair en economisch sluitend model.

Gerelateerd nieuws

Partners gezocht: innovatieve, circulaire bedrijven in de bouw/energie

Klimaatverandering, al onze circulaire acties helpen echt!

DaVinci zorgt voor een etalage voor circulair bouwen

3 tips voor circulair herbestemmen van bouwmaterialen