CompositesNL laat je kennismaken met biocomposieten

CompositesNL

De beweegbare fietsbrug van biocomposieten over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl (Friesland) wordt gezien als wereldprimeur

CompositesNL is de brancheorganisatie van bedrijven en onderzoeksinstellingen in de composiet materialen. NHL Stenden is een belangrijke onderzoekspartner. Zeker als het gaat over onderzoek naar biocomposieten.

Biocomposieten – ontwerpen met vezels en ‘bio’ polymeren!

Daan van Rooijen en Rik Brouwer nemen je mee in de wereld van composiet materialen.

  • Rik Brouwer is expert biocomposieten in de bouw. Hij legt uit hoe je ermee moet ontwerpen, welke productietechnieken er zijn en wat voor soort producten levert dit op?
  • Daan van Rooijen zoomt in op de milieu-effecten van composietmaterialen. Hoe zit het bijvoorbeeld met LCA, CO2, circulariteit, natuurinclusiviteit en de energiehuishouding?

CompositesNL

Nieuwe materialen spelen een belangrijke rol in de transitie van de bouw en de maakindustrie. Duurzaamheid is daarbij een belangrijke randvoorwaarde. Composiet technologie biedt daarbij grote kansen, omdat composiet voordelen biedt ten opzichte van andere materialen zoals metaal en steen.

Deze voordelen liggen op het gebied van gewicht, sterkte en levensduur. Toepassing van nieuwe materiaaltechnologie zoals composiet vereist een nieuwe integrale benadering waarin ontwerp, productie en materiaalkeuze worden gecombineerd. Ook op het gebied van regelgeving en certificering is nieuwe kennis nodig.

Resultaat van de workshop

Daan van Rooijen en Rik Brouwer laten je kennismaken met composietmaterialen in de bouw zodat jij met goede argumenten de keuzes voor composietmaterialen kunt verwoorden naar je opdrachtgever en tijdens de finale.

  • Max. 30 deelnemers
  • Presentatie en daarna workshop met de uitdaging om met elkaar van gedachten te wisselen over composietmaterialen en hun toepassingen
  • Duur: 50 minuten
  • Door: Rik Brouwer en Daan van Rooijen (lecturers aan NHL Stenden)

Over CompositesNL

CompositesNL wil het gebruik van composiet producten stimuleren, de toepassing vergroten en acceptatie verbeteren. Daarnaast is het verzamelen, verspreiden en ontwikkelen van kennis een centraal thema binnen de vereniging. Hier zijn onze activiteiten op ingericht.

Alle workshops, masterclasses en experimenteerlabs