[ssba]

Fietsbrug van biocomposieten in Friesland sleept heel wat prijzen in de wacht

De beweegbare fietsbrug van biocomposieten wordt gezien als wereldprimeur

De beweegbare Fietsbrug over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl is uitgevoerd met 66 meter biocomposiet wegdek, voor 80% van vlas en hars.

Monitoring door middel van big data

De fietsbrug moet bestendig zijn tegen diverse windkrachten, temperatuurschommelingen en variabele belasting. Met zo’n 200 glasvezelsensoren meet Sweco 24/7 met grote nauwkeurigheid hoe het biocomposiet zich gedraagt en eventuele veranderingen in de vorm van de brug. De sensoren verzamelen jaarlijks 3 miljard datapunten waardoor we exact weten hoe het met de brug gaat onder alle omstandigheden. Op basis van deze big data ontstaat een schat aan kennis over biocomposiet die uitstekend inzetbaar is om in de toekomst nog meer circulair te gaan ontwerpen.

Circulair

Friesland wilde met deze Biobased fietsbrug de verbinding maken met de circulaire doelstellingen van de provincie.

Geloof me, we kunnen als overheid nog zulke mooie ambities hebben, maar zonder goede partners maken wij ze niet waar. Je hebt elkaar nodig. Je moet er samen mee aan de slag, samen lef tonen. – Sjoerd Vrieswijk, hoofd provinciale Waterstaat bij Provincie Fryslân.

Samenwerken aan vernieuwing

Provincie Fryslân wilde bewijzen dat een brug in biocomposiet echt wel kan zodat het niet langer vanzelfsprekend is om deze van staal of beton te maken. Een echte boost geven aan de circulaire economie. Vanaf de start is een samenwerkingsaanpak gehanteerd die de teamleden in een bouwteam stimuleert om elkaar vragen te stellen, ideeën te delen en onderzoekend te zijn.

Dit leidde tot een bijzondere innovatiekracht over verschillende disciplines heen.

Cijfers

  • De brug bestaat uit 100% natuurlijke grondstoffen en gaat minstens 100 jaar mee
  • Via 200 sensoren vertellen jaarlijks 3 miljard datapunten hoe het met de brug gaat
  • Deze wereldprimeur is in het bezit van de Circular Award 2019

Grensverleggende fietsbrug

De provincie en de marktpartijen zijn samen met GreenPAC (samenwerking hogescholen Windesheim en NHLStenden) en met studenten van de TU Delft, Leuven en Osnabrück voortvarend aan de slag gegaan om deze innovatieve brug te ontwerpen. Het resultaat is een grensverleggende fietsbrug in de vorm van een draaibrug met biocomposiet brugdekken, voor 80% van natuurlijk materiaal, op basis van vlas.

Betrokken bedrijven waren: Sweco, Strukton Civiel, SPIE, Delft Infra Composites, Witteveen+Bos en Antea.

We hebben hier een prachtig proces doorlopen met opdrachtgever, aannemer, producent en kennisinstellingen. Dat heeft een mooi plan opgeleverd waarin infrastructuur, circulaire economie, innovatie en kennisontwikkeling samenkomen. Daar mogen we als provincie trots op zijn. – Michiel Schrier, Gedeputeerde Provincie Fryslân

Prijzencircus

De biocomposiet fietsbrug bij Ritsumasyl heeft al meerdere prijzen en nominaties in de wacht gesleept:

  • Infratech Innovatieprijs 2019 (genomineerd)
  • Nederlandse Bouwprijs 2019 (genomineerd)
  • Circular Award Public 2019 (winnaar)
  • Lighthouse Award 2019 (winnaar)

Lees ook