Groningen leverancier hennep voor de bouw

Prefab hennep huis Groningen

Primeur: Dun Agro bouwt prefab hennep huis in Oude Pekela

Groningse boeren bedrijven leveren volop hennep dat gebruikt kan worden als bouwmateriaal. Een hele bekende in het Noorden is het bedrijf Dun Agro uit Oude Pekela.

Het bedrijf ontwikkelde een techniek waarmee het de houtachtige kern van de stengel van de hennep versnippert en mengt met kalk van leisteen. Van dat mengsel worden voorgefabriceerde muren gemaakt, geschikt voor woningbouw.

Hennep is bij het grote publiek vooral bekend als de plant waar wiet of hasj van kan worden gemaakt. Maar behalve als drug wordt de hennepplant ook gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van touw en kleding. En het is ook een gewas dat zich uitstekend leent voor biobased bouwmaterialen voor gevels, wanden en vloeren

Eerste Prefab Hennephuis

Eind vorig jaar had Dun Agro de primeur van een prefab hennephuis, een vrijstaande woning in Oude Pekela. De buitenmuren, tussenmuren en het dak bestaan uit henneppanelen. Volgens directeur Albert Dun zijn de panelen volledig biologisch afbreekbaar. Als het huis ooit wordt afgebroken, kunnen de panelen worden vermalen en over het land worden uitgestrooid.

Een ander, in Groningen niet onbelangrijk voordeel van het hennephuis: het kan goed tegen aardbevingen.

“Hennep is een flexibel materiaal dat trillingen kan opvangen”, zei Dun daarover op BNR Nieuwsradio bij de opening van het nieuwe huis. “Samen met het houtskelet zorgt het ervoor dat het huis niet instort.”

Dun hoopt dat zijn prefab henneppanelen straks op grote schaal zullen worden toegepast in de woningbouw.

Video

 

Projectontwikkelaars terughoudend

Met al die nieuwe materialen rijst de vraag waarom niet elk rijtjeshuis ‘duurzaam’ en biobased wordt gebouwd. Vincent Gruis, hoogleraar Housing Management aan de TU Delft en commissaris bij woningcorporatie Ymere, ziet vooral onwennigheid en wijst erop dat veel van die nieuwe materialen zich nog wel moeten bewijzen.

“Biobased bouwen is een relatief nieuwe ontwikkeling. Corporaties bekijken nu vooral hoe materialen van huizen die afgebroken worden, opnieuw gebruikt kunnen worden. Het is ook wel logisch dat je eerst een pilotproject start met een nieuw materiaal, voordat je dat in de hele woningvoorraad toepast”, zegt Gruis.

Lastige sector die bouwsector

Maar de bouw is ook gewoon een lastige sector om innovaties door te voeren. Het is riskant, als er iets misgaat in de bouw gaat het ook meteen goed mis.

Aannemers zijn gewend om behoudend te werken, terwijl in andere sectoren de innovatie veel groter is. Dat komt ook omdat je in bijvoorbeeld de auto-industrie veel meer zelf in de hand hebt. De bouw is een optelling van allemaal verschillende partijen met allemaal verschillende belangen.

Hennep en hout: gezond, circulair en klimaatpositief

Aan biobased kleven ook praktische bezwaren. Hout is minder sterk dan staal en beton, en er is ook nog zoiets als smaak. De typisch Nederlandse woning is opgetrokken uit steen, en de vraag is of iedereen wel zo gelukkig is in een gezond, circulair en klimaatpositief huis.

Maar architect Paul de Ruiter verwacht dat het aandeel in gebouwen die zijn opgetrokken uit duurzame en natuurlijke materialen flink zal toenemen, ook zonder dwingende regels van de overheid. ‘Uiteindelijk zal er meer vraag vanuit de markt komen. De verandering gaat misschien langzaam, maar mensen zijn zich steeds meer bewust van de klimaatverandering, en ze willen weten of hun eten en de kleren die ze kopen verantwoord zijn geproduceerd. Die beweging ga je ook terugzien in de materialen die gebruikt worden in de bouw, zowel wat betreft de herkomst als recyclebaarheid en het gebruik van niet-giftige stoffen.’