Hellevoetsluis en CuraMare blij met oplevering Techniek College Rotterdam

Wethouder Peter Schop, gemeente Hellevoetsluis

De gemeente Hellevoetsluis bij monde van wethouder Peter Schop (ruimtelijke ordening) was onder de indruk van het circulaire woon/zorgcomplex dat studenten van het Techniek College Rotterdam hebben ontworpen voor de gemeente en zorgverlener CuraMare.

Schop: “Jullie komen met oplossingen die ik niet kan bedenken. Jullie laten zien dat we voor technische problemen heel goed bij jullie terecht kunnen.

Ik zie hier prachtige oplossingen voor een circulaire woon/zorgcomplex en zonnepanelen-overkappingen voor parkeerterreinen.

Met jullie maquette in mijn kantoor kan ik nu makkelijk het gesprek aan om zaken voor elkaar te krijgen.”

Twee ontwerpen

Hellevoetsluis en CuraMare gaf studententeam Rotterdam twee ontwerpopgaven:

1. Doorontwikkeling zorgcentrum CuraMare aan de Vliet in Hellevoetsluis

Circulair woon/zorgcomplex

  • Een modulair, flexibel in te richten en uit te breiden maatschappelijk (zorg)ontwerp voor een maximaal duurzaam energieneutraal wooncomplex
    Een businesscase om te kijken of, en in welke combinatie, de doorontwikkeling interessant is voor alle partijen
  • Parkeerplaatsoverkapping met zonnepanelen voor 3 parkeerterreinen in Hellevoetsluis en Rockanje

2. Parkeeroverkappingen Hellevoetsluis en Rockanje

Zonnehotspots

De gemeenten Hellevoetsluis en de gemeente Westvoorne (waaronder Rockanje valt) willen werk maken van de energietransitie door o.a. het overkappen van parkeerplaatsen met zonnepanelen.
Een kleine gemeente als Hellevoetsluis kan snel stappen nemen om eigen energie op te wekken. Onder andere door grote parkeerplaatsen (deels) te overkappen met zonnepanelen die stroom leveren voor de laadpalen, overtollige stroom terugleveren aan het net, meer comfort bieden aan bezoekers door de overkapping en voor toeristische aantrekkingskracht zorgen door ontwerp en comfort.

Daarvoor hebben de studenten twee verschillende ontwerpen gemaakt van overkappingen.

  1. Een die aansluit bij zon, strand en duinen en een glooiende vorm heeft met daartussen flexibele zonnepanelen voor het parkeerterrein bij de strandovergang in Rockanje.
  2. En een strak uitgevoerd wonderschoon ontwerp voor de parkeerplaats aan de Vliet in Hellevoetsluis.

Smaken verschillen

Smaken verschillen natuurlijk want we hoorden al dat Hellevoetsluis uitermate gecharmeerd is van het golvend model in Rockanje. We wachten het af maar een ding is duidelijk geworden tijdens de overkapping. De gemeente wil graag overkappingen realiseren die gelijk als zonnehotspots dienen. De business case lijkt te passen voor de gemeente.

En gisteren, op 8 juli 2021 heeft de gemeenteraad besloten tot het bouwen van een woonwijk met circa 800 woningen waardoor de uitbreiding van het zorgcomplex met tien of meer appartementen ook meer realistisch lijkt dan een paar jaar geleden toen er nog beperkingen op uitbreiding lagen.

Als techneut moet je nooit bescheiden zijn. Je moet het van de dagen schreeuwen en je moet het mij uitleggen: Dit heb ik gemaakt, dit zijn de kosten en dit brengt het op!”

Briljante ideeën

Aan wethouder Schop zal het niet liggen. Hij is positief over de samenwerking en de resultaten van de twintig studenten. Wel adviseert hij de studenten techniek hun podium te pakken:

Schop: “Techneuten maken iets en soms is dat briljant. Maar ze kunnen het niet uitleggen. En dat is precies wat je moet doen want ik ben een leek en zie jullie briljante ideeën over het hoofd.

Dus pak je podium. Leg het uit en neem mensen mee in je verhaal. Jullie techneuten komen met hele mooie oplossingen die Hellevoetsluis en de wereld beter maken.

Als techneut moet je nooit bescheiden zijn. Je moet het van de dagen schreeuwen en je moet het mij uitleggen: Dit heb ik gemaakt, dit zijn de kosten en dit brengt het op!”

Presentatie

 

Lees meer