Rijn IJssel studententeam ‘Circulair Delven’ wint SMARTCirculair triller 2021

Rijn IJssel studententeam ‘Circulair Delven’ wint SMARTCirculair triller 2021

De winnaarstitel kwam voor deze tweedejaars zo onverwachts dat ze tranen van blijdschap hadden.

Met hun ‘Circulair Delven’ project veroverden vier studenten van het Rijn IJssel in Arnhem veroveren op 16 juni de harten van de SMARTCirculair jury. Zij herbestemmen een jaren ’70 kantoorpand in het Bestuurskwartier in Arnhem naar wonen, werken en ontmoeten in opdracht van de provincie Gelderland.

Rijn IJssel-studenten presenteerde met elan hun visie op circulair delven met bouwmaterialen afkomstig van kantoortorens achter het provinciehuis in Arnhem.

Circulair Delven

Op het podium liet teamcaptain Jelmer Huet van Lindeman aan de jury zien hoe een woonappartement naadloos in en uit het gebouw ‘geschoven’ kan worden. Enes, Yunus en Mehmethan overtuigden door de link tussen ontwerp en circulariteit uit te leggen, gedacht vanuit de gebruikte materialen.

Deze vier studenten waren de afvaardiging van een studententeam van 26 2e jaars mbo-studenten bouwkunde die de ontwerpopdracht hadden om zoveel mogelijk materialen uit het kantoorpand te hergebruiken en een flexibel, modulair ontwerp voor de appartementen te maken.

10 teams

Het werd warm in de Boogkerk in Amersfoort waar de finale plaats vond. Tien studententeams hadden laten zien en horen wat ze in hun mars hadden. De spanning nam zienderogen toe. Gelukkig werden ze via een liveverbinding toegesproken door de thuisblijvers maar wat duurt het dan lang voordat de jury met de verlossende woorden komt.

De trotse winnaars 2021

Ruud Koornstra

Ruud Koornstra, juryvoorzitter en nationaal energiecommmissaris haalde het team van Rijn IJssel naar voren met de lovende woorden van Raoul Vleugels die zijn architectenhart liet spreken: “Dit zijn spraakmakende en gedurfde ontwerpen die laten zien wat er kan als we anders denken. Herbestemmen van oude kantoorpanden is keihard nodig. Om het woningtekort te kunnen verkleinen en om bouwmaterialen te oogsten en hergebruiken in plaats van slopen. Dit team heeft hun ontwerp heel strak uitgelegd en vormgegeven. Een verdiende winnaar van deze zinderende Bouw OntwerpChallenge. Proficiat jongens, voor het hele team. Fantastisch gedaan.”

De winnaarstitel kwam voor deze tweedejaars zo onverwachts dat ze tranen van blijdschap hadden. Docent Dave van den Berg stond te glimmen van trots en directeur Jan van Boekel wilde wel door de telefoon heen springen toen hij hoorde dat zijn techniektoppers gewonnen hadden.

4 Special Awards

SMARTCirculair stelde ook vier special awards beschikbaar van 250 euro. De gelukkigen waren:

 1. Noorderpoort College Stadskanaal met een TechHub op het campusterrein dat bouwfysisch zeer goed doordacht is, gebouw en omgeving volledig Breaam ontworpen is en in de omringende natuur lijkt op te gaan. Techniek en natuur zijn mooi gecombineerd.
 2. Landstede Harderwijk met landelijk opschaalbaar flexibel eco-centrum dat door opdrachtgever Antea Group meegenomen kan worden naar gemeenten die hun milieustraat modulair gaan uitbouwen tot ReUse centrum. Een goede integraal uitgevoerde grote opgave waar Nederland mee vooruit kan
 3. Het prachtige Kantoor van de Toekomst op het WorldFoodCenter door het Technova College in Ede met als eye catcher niet alleen het gebouw maar ook de educatie- en ontmoetingsruimten en de mogelijkheden die het biedt om voedsel te telen
 4. Het ROC van Twente dat het marktplein van Hengelo omtovert tot een pareltje waar je graag wil vertoeven met heel veel groen, een rooftopbar en een deels ondergrondse waterkringloop dat vijver en planten op natuurlijke basis van schoon water voorziet. Twee vergeten klimaatoplossingen spelen in dit ontwerp de hoofdrol: bodem en water.

Nek-aan-nek race

Wat een inzendingen en wat een presentaties. De jury had lang nodig om tot een eindoordeel te komen. Het gaat ook wel ergens over. Rijn IJssel ontving de cheque van vijfduizend euro. De vier special awards teams – allen derdejaars – gaan met elk tweehonderdvijftig euro naar huis.

Publieksprijs

De afgelopen weken hebben de tien studententeams flink campagne gevoerd. Vrienden, familie, studiegenoten, bedrijven, opdrachtgevers. Iedereen werd aan zijn jasje getrokken om te stemmen. Het leverde het team van het Scalda College de publieksprijs op. Met 1340 stemmen troefden ze Noorderpoort af die de teller zagen stoppen op bijna twaalfhonderd stemmen.

 

SMARTCirculair

De finale van de Bouw OntwerpChallenge werd een verbindende dag tussen student en het bedrijfsleven. Jong professionals geven hun visie hoe de toekomst van de bouw eruit kan zien. Zij komen met hun een eigen idee om de gebouwde omgeving te veranderen. Frisse blikken die we zo hard nodig hebben als we materialen in de kringloop willen houden en willen leven en werken in een gezonde, klimaatpositieve omgeving.

Vooraf ingeënt

Het geluk van initiatiefnemer Tanja Nolten kon niet op toen ze eindelijk groen licht kreeg om de finale in real life uit te voeren. Eerder dit jaar is de finale van de Energie Ontwerp Challenge volledig online gehouden, wat zeker mooi was, maar toch anders aanvoelt. De sfeer is echt anders, en dat was zeker te merken op de finale dag. Iedereen was voorafgaand aan het evenement getest of volledig ingeënt waardoor er met de huidige Covid-maatregelen weer bijna een volledige finale mocht plaatsvinden. De studenten stonden stuk voor stuk te stralen op het podium. Zo ook hun begeleidende leraren die in het publiek zaten. Of ze nou gewonnen hebben of niet, iedereen is een winnaar want wat levert deze challenge veel op. Met stralende trots en vol zelfvertrouwen keerden de studenten huiswaarts.

 

Lees ook

Close

Stem 4G op je favoriete team – Bevestig je stem via mail – (mogelijk in je spambox!) Live

 • Techniek College Rotterdam | Gebiedsontwikkeling Merwehaven
  1% 7 / 408
 • 1 %
  Stemmen verborgen 7 stemmen van 408 totaal. 7 / 408

Confirm OTP

Please Check Your Mail Box / Message Box
 • Noorderpoort & Alfa Hoogeveen | Eco-village landgoed 't Zandt
  7% 29 / 408
 • 7 %
  Stemmen verborgen 29 stemmen van 408 totaal. 29 / 408

  Confirm OTP

  Please Check Your Mail Box / Message Box
 • Landstede, Harderwijk - Broedplaats voor startups in de circulaire economie
  0% 4 / 408
 • 0 %
  Stemmen verborgen 4 stemmen van 408 totaal. 4 / 408

  Confirm OTP

  Please Check Your Mail Box / Message Box
 • Technova, Ede - Optoppen Wooncomplex de Zoom en Kleefsehoek Ede
  44% 181 / 408
 • 44 %
  Stemmen verborgen 181 stemmen van 408 totaal. 181 / 408

  Confirm OTP

  Please Check Your Mail Box / Message Box
 • Firda Leeuwarden - Woningbouwplan Achtkarspelen
  1% 6 / 408
 • 1 %
  Stemmen verborgen 6 stemmen van 408 totaal. 6 / 408

  Confirm OTP

  Please Check Your Mail Box / Message Box
 • ROC Mondriaan | Herbestemming Amerikaanse Ambassade naar Escher museum
  0% 1 / 408
 • 0 %
  Stemmen verborgen 1 stemmen van 408 totaal. 1 / 408

  Confirm OTP

  Please Check Your Mail Box / Message Box
 • ROC van Amsterdam | Nieuwbouw in Polder de Purmer
  11% 45 / 408
 • 11 %
  Stemmen verborgen 45 stemmen van 408 totaal. 45 / 408

  Confirm OTP

  Please Check Your Mail Box / Message Box
 • MBO Rijnland Gouda | A Home for Taraxacum
  0% 4 / 408
 • 0 %
  Stemmen verborgen 4 stemmen van 408 totaal. 4 / 408

  Confirm OTP

  Please Check Your Mail Box / Message Box
 • MBO Utrecht | Circulair woningconcept Heijmans
  0% 3 / 408
 • 0 %
  Stemmen verborgen 3 stemmen van 408 totaal. 3 / 408

  Confirm OTP

  Please Check Your Mail Box / Message Box
 • Deltion College | Circulair paviljoen met geoogste materialen
  4% 20 / 408
 • 4 %
  Stemmen verborgen 20 stemmen van 408 totaal. 20 / 408

  Confirm OTP

  Please Check Your Mail Box / Message Box
 • Alfa-college Groningen | Aardbevingsbestendige, aardgasvrije gebouwen Groningen
  26% 108 / 408
 • 26 %
  Stemmen verborgen 108 stemmen van 408 totaal. 108 / 408

  Confirm OTP

  Please Check Your Mail Box / Message Box