Nova studenten Beverwijk ontwerpen de toekomst

Nova studenten Beverwijk ontwerpen de toekomst

Studenten JDC Nova College Beverwijk gaan de uitdaging aan in de Bouw OntwerpChallenge van SMARTCirculair.

Nova herbenoemd brandweerkantoor

De Bouw OntwerpChallenge SMARTCirculair voor mbo-scholen is in volle gang. Tussen februari 2021 en 16 juni 2021 strijden studententeams door heel Nederland tegen elkaar om deze challenge te winnen en 5.000 euro in de wacht te slepen. De intentie van de opdrachtgevers is de ontwerpen daadwerkelijk te laten uitvoeren. Het echte werk dus.

Het Nova College in Beverwijk is met de opleiding JCD (Junior Consultant Duurzaamheid) de samenwerking voor deze challenge aangegaan
met de Gemeente Heemskerk.

“De drie-eenheid bedrijfsleven-overheid-onderwijs is ontzettend belangrijk om zaken te kunnen versnellen”, is de stellige overtuiging van Tanja Nolten, initiatiefnemer van en drijvende kracht achter SMARTCirculair. Jarenlang werkzaam als marketeer in de techniek, hoorde zij de roep omarbeidskrachten uit de technische hoek met een praktische insteek. Niet zozeer de conceptuele denkers uit het hbo en wo, maar juist de aanpakkers zijn hard nodig.

Vrije geesten

“Het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid hebben naar schatting op termijn jaarlijks 30.000 extra technici nodig”, schat Nolten. Haar enorme drive de transitie naar een circulaire economie te helpen versnellen gaf haar idee voor de landelijke bouw- en ontwerpwedstijd verder vorm. “In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn; in 2030 moet de helft van alle gebruikte materialen geschikt zijn voor hergebruik. De bouwsector
neemt 50 procent van het grondstoffenverbruik in Nederland voor zijn rekening”, somt Nolten op.

“We zullen dus circulair en modulair moeten gaan bouwen. En snel.”

Nolten: “De studenten maken we ‘eigenaar’ van het probleem. Ze voelen zich serieus genomen. Dan gaan ze ervoor en leren ze snel. Er gaat veel energie van zo’n challenge uit, dat zagen we ook tijdens de kickoff. We vragen nadrukkelijk om originele, vernieuwende oplossingen. We willen dat ze zich nergens door laten beperken. De vrije geesten komen boven drijven. Originele ideeën, ongebruikelijke oplossingen. Mbo’ers hebben dat in zich. Ze zijn pragmatisch, praktisch. Het zijn doeners. Ze vullen de hoger opgeleiden prima aan.”

Baangarantie: 100 procent

Kortom: werkgevers staan te springen om mbo’ers. “Zeker om degenen die meedoen aan challenges, want dat zijn de uitblinkers”, aldus Nolten. “Vaak worden ze al weggekocht voordat de studie is afgerond. In principe hebben ze 100 procent baangarantie. En het vervelende voor de werkgevers is ook nog eens dat 95 procent doorstroomt naar het hbo. Dus moeten ze nog langer wachten.”

Vraag en aanbod in de regio

In de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge strijden multidisciplinaire studententeams om het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire ontwerp voor een opdracht van hun opdrachtgever. Sommige scholen melden zich samen met een opdrachtgever voor de wedstrijd aan, met een eigen onderzoeks- of ontwerpvraag, anderen worden door Nolten gekoppeld aan een overheid of onderneming in de regio.

In deze derde editie van SMARTcirculair werken studenten van de opleiding JCD van het Nova College in Beverwijk aan een bestaand gebouw in Heemskerk, dat nu nog een kantoorpand is. De studenten krijgen van de Gemeente Heemskerk de kans in deze challenge om dit
pand te verbouwen tot duurzame statushouders studio’s en studenten studio’s.

De Nova studenten van de opleiding JCD zijn in groepjes verdeeld en werken onder begeleiding van docent Erik van Zanten en managementassistente Annemieke Sinnige aan het project. Ieder groepje voert onderdelen uit van het project, zoals projectmanagement, Bouwkundig en Financieel onderzoek.

Daarbij hoort het maken van CAD tekeningen, materialenlijsten opstellen, offertes opvragen en natuurlijk het duurzaam maken van het project. Ze komen wekelijks bij elkaar om de voortgang van het project te bespreken en de taken voor de komende week vast te leggen.

Finale

De grote finale voor de studenten JCD zal plaatsvinden op woensdag 9 juni a.s. in het gebouw van het Nova College in Beverwijk. Daarbij zullen o.a. adviseur maatschappelijk vastgoed team beleid & projecten Marloes Nijman van de Gemeente Heemskerk, wethouder Gaatze de Vries van de gemeente Heemskerk, initiatiefnemer van SMARTCirculair Tanja Nolten, begeleiders, betrokken docenten en managers van het Nova College, Jan Boudesteijn en 1e jaars studenten JCD Beverwijk en Hoofddorp aanwezig zijn.

 

Lees ook