[ssba]

Philips Stadskanaal wordt trendy village met Innovatiehub

Waar ooit de Philips flats stonden, verreist nu een state-of-the-art Tiny Village met innovatiehub

Ooit had Philips een flinke vestiging in Stadskanaal met drie grote flats voor hun medewerkers. Die flats zijn inmiddels gesloopt.

Logisch dat de woningbouwcorporatie en de gemeente een beroep doen op de innovatieve en creatieve denkkracht van 10 Stadskanaalse mbo-toppers om na te denken over de herbestemming van het Philips terrein.

Het enthousiaste team van het Noorderpoort College heeft de geweldige uitdaging opgepakt. En hoe!

Video Philips terrein

Zo’n Philips terrein transformeren: dan heb je als team een geweldige uitdaging! Hier werden tot het jaar 2000 beeldbuizen en halfgeleiders gemaakt.

 

State-of-the-art innovatie hotspot

Gemeente en woningbouwcorporatie willen graag dat het Philips terrein gaat bruisen. Met een Tiny Village en een Innovatiehub voor studenten, startups en bedrijven die daar hun innovatieconcepten ontwerpen, testen, bespreken en samen verder brengen. Een station naast het terrein zorgt voor een snelle verbinding met Groningen en Veendam dus de ontsluiting is ook geen probleem. Grondprijzen en dus ook wonen zijn veel goedkoper dan bijvoorbeeld in de Randstad dus wie weet wordt Stadskanaal in de toekomst de state-of-the-art innovatie hotspot met een aanzuigende werking op talent en ondernemers uit de regio.

Sayan Nagalingam, teamcaptain van het team 3e jaars bouwkunde Noorderpoort, is enthousiast over de opdracht. Lockdown of niet, het team werkt onverminderd en hard samen om de ontwerpopdracht tot een oogstrelend en innovatief concept uit te werken. Zij hebben de tekeningen klaar voor 20 modulaire tiny homes met verschillende afmetingen – van 60 tot 90m2 – die gestapeld en los op het terrein ‘verstrooid’ kunnen worden zoals Sayan het zegt.

Het zijn niet van die moderne kubussen die je tegenwoordig overal ziet. Dit team is innovatief omdat ze werken met ronde vormen die toch volledig modulair en demontabel zijn en dus opschaalbaar voor bijvoorbeeld extra huisvesting in andere delen van Nederland. Bovendien … als de bewoners uitbreiding van de woning nodig hebben, kunnen ze er eenvoudig een module opzetten. Betaalbaar, circulair en charmant, slimmer kun je het niet maken!

Off Grid

Off grid was geen vraag, het team vond het een vereiste. Een zonnepark naast de InnovatieHub zorgt voor de nodige energie en een Suwotec batterijconcept zorgt voor voldoende energievoorraad.

Sayan: “We ontwerpen een parkachtige omgeving met een gezamenlijke overdekte parking. Daarop worden ook zonnepanelen gelegd – en laadpunten voor de elektrische auto’s voorzien – waardoor we over voldoende groene stroom beschikken. De parkeeroverkapping zorgt ook voor wateropvang voor hergebruik dus we worden aardig zelfvoorzienend met ons concept.”

Sayan is vol vuur over hun ontwerpopdracht. Met 10 studenten inspireert Noorderpoort studenten, startups en bedrijven om zich in Stadskanaal te vestigen: in de state-of-the-art innovatie hotspot van het Noorden.

Het team denkt na over een serie batterijen in een container of een batterij in elke woning. De keuzes worden besproken met de opdrachtgevers want in de tiny village komen huurwoningen dus de keuze van de woningeigenaar wordt bepalend. Maar die hecht aan het advies van het team dus we zijn benieuwd.

Sayan: “We hebben alles doorgerekend en getekend. Binnenkort komen we op RTV Noord om over ons ontwerp te vertellen en mensen nu al warm te maken zodat er misschien al volgend jaar gewoond en gewerkt kan worden in onze Tiny Village. Hoe gaaf is dat?

Volgende week heeft het team weer overleg met de opdrachtgevers. Dan bespreken ze de plannen en vervolgplannen van de opdrachtgevers. Sayan vertelt dat ze de afgelopen maanden als een positieve uitdaging hebben ervaren. Het samenwerken, je houden aan de planning, het proces om te komen tot een goed concept was niet altijd even makkelijk maar erg leerzaam. En de gastlessen waren interessant. We hebben er veel aangehad en onderdelen toegepast in het ontwerp.

Opdrachtgevers

Het Noorderpoort Team heeft een opdrachtgeversduo. De gemeente Stadskanaal (wonen en leefbaarheid) en Woningbouwvereniging Lefier Stadskanaal. Bedrijven als HempFlax en IHOG innovatiehub Oost Groningen hebben het team geweldig geholpen. Half mei wordt besproken welke aanpassingen er wellicht nog gedaan moeten worden en of het team nog extra opdrachten krijgt. Dan horen ze ook meer over of het bestemmingsplan al zover is dat de Tiny Village snel gerealiseerd kan worden. Overeind staat dat het team wil winnen! Frits Philips zou trots op ze zijn geweest. Het ontwerp heeft zeker potentie om tot de kanshebbers te horen maar dan moeten we de uitgedachte innovatieconcepten nog even verborgen houden.

‘Het positieve alternatief’ verdient meer aandacht: de studenten met hun out-of-the-box oplossingen, hun opdrachtgevers die het aandurfden om met deze toppers te werken, de ambitieuze startups met innovatieve ideeën over circulariteit, de krachtige individuen die in hun eigen organisaties alles op alles zetten om de nieuwe economie dichterbij te brengen, de koplopers die laten zien dat het kan. Laten we hen op het schild hijsen, zonder de zorgwekkende realiteit uit het oog te verliezen.

Lees ook