SMARTCirculair Toolkit – Circulair ontwerpen en bouwen

Toolkit circulaire bouwmaterialen

Insert oprichter Peter Kruikniet, heeft o.a. een soort van marktplaats voor gebruikte bouwmaterialen die opgeslagen liggen bij hun partners

SMARTCirculair Toolkit - Circulair ontwerpen en bouwen met o.m.: uitgangspunten, hergebruik, alternatieve materialen, waar vind je gebruikte materialen?

test

Circulair Beton

Wil je meer weten over circulair beton?

Bekijk de pagina 'Alles over Circulair Beton'

Circulaire uitgangspunten

 • zo weinig mogelijk inbreuk op de grondstofgebruik
 • afvalvrij ontwerpen en bouwen
 • recyclebaarheid gebruikte materialen
 • flexibiliteit en herbruikbaarheid inrichting
 • verschillende levenscycli van de verschillende onderdelen
 • materiaalleveranciers zijn co-maker

TIP

Het is sterk als je met een CO2 berekening laat zien wat jullie ontwerp scheelt ten opzichte van een klassiek ontwerp

Circulaire Bouwmaterialen

Bouwen met sloopmateriaal, spijkerbroeken en koffiebekers? Als het voorlopig ontwerp van de opdracht gemaakt is, kan er gekeken worden hoe het ontwerp verrijkt kan worden met demontabele bouwsystemen en welke circulaire en herbruikbare bouwmaterialen passen in de ontwerp-uitgangspunten.

Video over circulair bouwen

Circulair ontwerpen met verhoogde vloeren

Slanke holle (dus lichte en flexibele) verhoogde vloeren

De vloer is belangrijk in een gebouw. Waarom zouden we niet kiezen voor modulaire vloeren opgebouwd met stalen profielen die gaten hebben waar de leidingen op alle manieren doorheen kunnen lopen? De voordelen:
 • Flexibel wegwerken van leidingen (inclusief afvoeren, leidingen voor warmte/koeling, elektra) waar je makkelijk bij kunt geen airco’s meer nodig
 • Ventilatie en afzuiging kan via holle wanden eenvoudig naar beneden
 • De constructie is goedkoper (handiger in onderhoud) en flexibel voor nieuwe indelingen
 • Een opengewerkt stalen vloer neemt geringe ruimte in beslag, de logistiek is relatief eenvoudig
 • Prefab waardoor onderdelen ter plekke alleen nog te worden geassembleerd, wat de bouwsnelheid en de geluidsoverlast ten goede komt
 • Gebouwen kunnen door de verhoogde mate van flexibiliteit meer dan 200 jaar mee
Van der Zanden: “De meeste utiliteitsgebouwen hebben leidingen in het plafond weggewerkt. Logischer is om de leidingen in de vloer te leggen en alleen leidingen voor verlichting in de plafonds weg te werken. Het is goedkoper en handiger.”

Link naar volledig rapport en naslagwerken

Wat zijn bio-composieten?

Bio-composieten zijn opgebouwd uit natuurlijke vezels als vlas en hennep. Deze worden in de vorm van geweven, uni-directionele of non-woven matten doordrenkt met een gedeeltelijk biologisch hars. Samen vormen zij een sterk, stijf en licht constructiemateriaal. Composiet materialen nu ook recyclebaar

Hergebruik van bouwmateriaal

Hier vind je een aantal websites waar je het aanbod van gebruikte bouwmaterialen kunt vinden. Denk aan deuren, kozijnen, vloerbedekking, (glazen) systeemwanden, vensterbanden, klinkers voor de entree en meer. Deze zijn afkomstig van sloopprojecten en bij handelaren in de omgeving.

 

Van belang is ook om te vragen naar welke spelregels hanteert voor het leveren en terugnemen van circulaire bouwmaterialen en welke terugname garantie er voor jullie project gelden.

CO2

Het is interessant om uit te rekenen hoeveel CO2 jullie besparen door te werken met gebruikte materialen. Reken dan ook gelijk de transportkilometers mee.

citumen is gerecycled bitumen

Citumen – gerecycled bitumen op het dak

Icopal lanceerde de Citumen (gerecycled bitumen) in 2018. Deze spectaculaire doorbraak in circulaire dakbedekkingen levert een besparing op van 400 ton CO2-uitstoot per jaar!

Isolatie met koffiebekers

Isolatie met cellulose afkomstig van oude kranten of papieren koffiebekers is ecologisch en thermisch een goede isolatie. Net zoals isolatie van schapenwol of gerecycled textiel zoals spijkerbroeken. Informeer naar de mogelijkheden van Inblazen in compartimenten.

Circulair tapijt van opgeviste visnetten door Interface

Circulair tapijt van opgeviste visnetten door Interface

Tapijt van plastic uit de oceanen

Honderden Filippijnen verzamelen visnetten uit de oceaan. Van die visnetten maakt Interface de meest mooie tapijten. En natuurlijk krijgen de vissers geld voor hun teruggewonnen ‘zeeplastic’. De kleuren en texturen weerspiegelen de golvende golven van onze oceanen en zeeën, in mengsels van wervelende saffieren, waterige aquamarijnen en turbulente tentakels.

Video

Maatwerk met BIM | 7 fases

 1. Initiatieffase | doelen, kosten, informatieanalyse …
 2. Definitiefase | Welke gegevens heb je nodig voor een functioneel model?
 3. Ontwerpfase | Van voorbereidingsfase (VO) naar definitief ontwerp (DO)
 4. Implementatiefase | De opdrachtgever richt het Bulding Information Model in met de data en feiten uit de voorbereidingsfase.
 5. Realisatiefase | In het BIM model worden vorderingen en mutaties bijgehouden als bron voor alle partijen
 6. Nazorgfase | Controle op volledigheid en accuraatheid en eventuele aanvullingen als gevolg van de realisatie

Conceptueel bouwen

 • renovatie en uitbreiding van gebouwen in de breedte, naar de achterzijde …
 • de herbestemming van verouderde woningen / flats naar modulair flexibele woningen
 • het ‘optoppen’ van gebouwen
 • het inpassen van woningen in bestaande gebouwen. Denk aan industrieel erfgoed waarin kantoren en woningen voorzien worden.

Lees meer

Circulaire innovaties

 • Pontiflex modulaire fietsbrug
  Pontiflex heeft een snel op te bouwen, onderhoudsvriendelijke, lichtgewicht, duurzame en ijzersterke fietsbrug ontwikkeld. Deze wordt modulair (patent!) opgebouwd uit duurzaam materiaal als biocomposiet of hergebruikt plastic. De eerste opdracht is binnen. Nu zoeken ze partners om bedrijf en product verder te ontwikkelen.
 • Slanker en lichter bouwen met E-Board prefab elementen
  Vandersanden ontwikkelde al 10 jaar geleden het gevelisolatiesysteem E-Board. Zonder spouwisolatie toe te passen kun je met het systeem meer dan de noodzakelijke isolatie-eisen halen. We brengen de isolatie met lijm aan op de buitenschil, daarna worden de panelen vastgeschroefd. De volgende stap is het lijmen van de keramische steenstrippen in de uitsparingen van de plaat en het afvoegen. 
 • Mineraal voor circulair beton
  Uit sloopbeton of restbeton maakt Circulair Mineraal grondstoffen voor de productie van nieuwbeton. In de CM-crusher wordt de oppervlakte van het zand en het grind van het beton schoon geschuurd. Hierbij verpoedert de cementsteen. De cementsteenpoeder, het zand en het grind worden gescheiden en in de gewenste korrelmaat aan de betonindustrie geleverd. De cementsteenpoeder blijkt een kalksteenachtige vulstof te zijn. Het zand en het grind hebben vrijwel dezelfde eigenschappen als voor toepassing. Door bewerking met de CM-crusher wordt dus het sloop- en restbeton voor 100% omgezet in nieuwe grondstoffen voor de betonindustrie. Hierdoor is beton onderdeel van de circulaire economie.
 • NGCM
  NGCM verbetert beton op 100% milieu- en arbovriendelijke wijze. Het gaat daardoor 2x langer mee en heeft veel minder onderhoud nodig (denk aan schoonhouden kunstwerken). De producten zijn gemaakt op basis van plantaardige, hernieuwbare materie en onschadelijk voor mens en natuur. Gebruik Delft Green om vroegtijdig problemen te voorkomen, Ice Shield om poreuze rijoppervlakken te herstellen en Concrete Crack Seal om scheurvorming in beton eenvoudig te repareren.
 • Betonbewapening met kunststofvezels
  Scholz Benelux reduceert de CO2 footprint voor de wapening van beton gebruik te maken van constructieve kunststofvezels van Convez. De vezels beschikken over een LCA/MRPI en met berekeningen conform Eurocode 2 wordt onderbouwd welke dosering noodzakelijk is. Kunststofvezels als het kan, staal als het moet. Link naar presentatie
 • Materialenpaspoort van Madaster
  Madaster is een platform dat gebruikers in staat stelt materialenpaspoorten te genereren van hun gebouw of infra-object. Met een materialenpaspoort zijn alle materialen geregistreerd, gaan deze niet meer verloren en kunnen hierdoor aan het einde van de cyclus hoogwaardig worden hergebruikt. Ook geeft Madaster inzicht in circulaire prestaties van het gebouw en de financiële waarde van de materialen.
 • Circulaire bakstenen
  New Horizon Urban Mining verwerkt reststromen uit de bouw – denk aan bakstenen, dakpannen, sanitair etc. – tot circulaire bakstenen. De stenen voldoen aan alle daarvoor geldende criteria en zijn niet duurder dan nieuwe bakstenen.
 • Isolatie van oude spijkerbroeken
  Métisse isolatie bestaat voor 90% uit gerecyclede katoenvezels. Oude kleding die verkregen wordt door inzameling en niet meer te gebruiken is als kleding wordt vervezelt en verwerkt tot een hoogwaardig isolatieproduct. De akoestische eigenschappen zijn dan ook zo goed dat Métisse isolatie uitermate geschikt is om geluidsoverlast drastisch te reduceren en nagalm te verminderen. Het materiaal is zonder irritatie te verwerken (jeukt niet), vormvast, flexibel en sterk.

Circulair, energieneutraal, zelfvoorzienend afvalbrengstation midden in een woonwijk

milieustation Den Haag

Een milieustation in Den Haag is een perfect voorbeeld van circulair bouwen. Naast het ontwerp en de locatie van het afvalbrengstation zijn ook de gebruikte materialen bijzonder. Het gebouw is gebouwd van hergebruikte materialen.

 • De gevels die geluidswerend moeten zijn. Daarom is deze achter de contourplaten van de restanten van de uitgestanste grills van DAF Trucks afgedicht met hergebruikte sandwichpanelen.
 • De gebruikte glasstroken zijn afkomstig uit gesloopte gebouwen.
 • Op het dak liggen zonnepanelen die ervoor zorgen dat het gebouw energieneutraal is.
 • Daarnaast wordt regenwater opgevangen en hergebruikt, onder andere om de verhardingen in het afvalbrengstation schoon te maken.

De grafische vormen van de gevelpanelen zorgen voor een interessant beeld en zijn gemaakt van metalen panelen waar onderdelen van DAF Trucks uitgehaald zijn. Ook de locatie van het afvalbrengstation is interessant: midden in de wijk Transvaal.

Presentatie

De Meeuw Woon/Werkoplossingen met modulaire units