Studio Schaeffer transformeert fabriek naar stadsvilla

De centrale hal vormt het middelpunt van de stadsvilla

Studio Schaeffer heeft veel ervaring in de herbestemming van gebouwen. Van een oude watertoren naar een woning tot een fabriek met stadsvilla’s. De oude Koetsfabriek is nu wel een ede catcher in het centrum van Den Haag.

Moderne industriële uitstraling

De structuur van de voormalige fabriek bestaat uit een centrale hal met aan weerszijden éénlaagse bebouwing met een kap. In de ruimten naast de centrale hal zijn diverse woonruimten gesitueerd. Hierin is ook de ontsluiting naar de bovenliggende slaapverdieping opgenomen. Via een loopbrug door de centrale hal is de andere zijde te bereiken.

 

Schaeffer circulair

Schaeffer wil graag zoveel mogelijk bouwelementen en materialen hergebruiken. Zo zijn de  bestaande spanten constructie in de centrale hal hergebruikt.

  • De centrale hal vormt het middelpunt van de stadsvilla. Deze loft-achtige ruimte staat via stalen vouwdeuren in directe verbinding met alle omringende ruimten.
  • De loopbrug en de hangende openhaard zorgen voor een versterking van het centrale karakter. Aan de patio zijde is een drie meterhoge stalen pui geplaatst, hierdoor vloeit de binnenruimte door naar de buitenruimte.
  • In het ontwerp is gekozen voor traditionele en authentieke elementen in combinatie met moderne elementen. Zo zal de originele vuurplaats van de oude smederij weer een vuurplaats worden, maar nu van de woonruimte.
  • In de centrale hal zal de plint een moderne industriële uitstraling krijgen en de bovenwereld een traditionele. Dit vertaald zich in een strakke betonvloer en stalen deuren op de begane grond en kozijnen met roede verdelingen houten spanten in de kap verdieping.

Mischa Mara Wullems, architect bij Studio Schaeffer gaf tijdens de SMARTCirculair een gastles over bouwfysica en circulair bouwen:  “Ik vond het erg leuk om kennis over te dragen op jullie super gemotiveerde studenten.”.

Het studententeam van het Gilde College in Roermond heeft een ontwerpopdracht waarin ze een oude Philips fabriekshal moeten omtoveren naar woningen en wellicht ook een paar villa’s. Het voorbeeld van Schaeffer spreekt tot de verbeelding. Dank Mischa Mara en succes Gilde team

Lees ook