[ssba]

Opdrachtgevers Circulaire Bouw/Infra gezocht voor SMARTCirculair studententeams

Rijn IJssel: De trotse winnaars 2021 Circulaire Innovaties in de bouw, winst voor de toekomst!

Opdrachtgevers gezocht: Exclusief aanbod voor klimaatpositieve bedrijven, organisaties en overheden die de inventiviteit van studenten bouwkunde/infra/elektro willen benutten voor hun ontwerpopgave voor een gebouw, infraproject of gebiedsontwikkeling.

De Bouw OntwerpChallenge staat garant voor klimaatvriendelijke, oogstrelende, circulaire ontwerpen voor bouw/infra en innovatieve energieconcepten

Honderden jonge talenten ontwerpen voor u de circulaire wereld van morgen. Uw ontwerpopdracht zorgt voor energie, gedrevenheid, bewustwording, een steile leercurve en professionaliteit. SMARTCirculair levert een kweekvijver aan talent waarvan u profiteert.

Dus … heeft u een ontwerpopdracht Nieuwbouw – Renovatie – Herbestemming voor een multidisciplinair studententeam bouw/infra dat graag willen deelnemen aan de Bouw OntwerpChallenge? Neem dan contact met ons op.

 

Uw Programma van Eisen

De kracht van de Bouw OntwerpChallenge van SMARTCirculair is dat studenten werken met een echte opdrachtgever aan een ontwerpopdracht die er toe doet. Een ontwerpopdracht waarvan u de intentie heeft om ook echt te gaan bouwen of verbouwen. Juist omdat het voor ‘het echie’ is, gaan studenten voor uw ontwerpopdracht. Zij komen met vernieuwende concepten. Niet alleen architectonisch en aanhakend bij uw programma van eisen. Maar zeker ook op de volgende thema’s en jurycriteria:

 • SMART energieneutraal/energieleverend
 • Natuurinclusief / Biodivers
 • Circulair, biobased ontwerp
  flexibel, modulair en klimaatpositief
 • Haalbaar en opschaalbaar (constructief en financieel)
 • Communicatie & multimedia campagnes

Natuurlijk vertellen we de studenten dat tussen het moment van hun oplevering aan u en het moment van (ver)bouwen soms nog een lange periode zit. Bestemmingsplannen, omgevingsvisie, financiering en projectontwikkelingspartners vinden etc. En dat voortschrijdend inzicht ook zal leiden tot het niet een op een overnemen van hun ontwerp in de realisatie van uw project. Maar uw realistische ontwerpopdracht is goud voor de studenten om in een half schooljaar uit te groeien naar de jong professionals waar we zo hard naar op zoek zijn als we de doelen willen halen.

 

2022 SMARTCirculair OntwerpChallenges versnellen circulaire transitie bouw

Onze slogan is ‘Empowering the Future’. Wij geloven dat in elke jongere iets groots schuilt. Dat ze beschikken over een grenzeloze inventiviteit en de aanjager zijn van alles waar we in Nederland trots op zijn. Wilt u ook Opdrachtgever worden?

Johan van der Made, docent bouwkunde Technova Ede: “De studenten maken we ‘eigenaar’ van het probleem. Ze voelen zich serieus genomen. Dan gaan ze ervoor en leren ze snel. Er gaat veel energie van zo’n challenge uit. We vragen nadrukkelijk om originele, vernieuwende oplossingen. We willen dat ze zich nergens door laten beperken. De vrije geesten komen boven drijven. Originele ideeën, ongebruikelijke oplossingen. Studenten ontwikkelen zich in een steile leercurve. Ze zijn pragmatisch, praktisch en laten zich niet beperken door wat zogenaamd niet zou kunnen.”

Joost van Dijk team Twente: “Op school moet je binnen de lijntjes kleuren. Tijdens dit project gaat het er juist om dat je dat niet doet. Je bent samen met vakmensen bezig grenzen te verleggen.”

Opdrachtgevers: heeft u een ontwerpopdracht?

Denk aan de nieuwbouw voor een grondstoffenhub in een stad, een multifunctioneel centrum, een circulaire betaalbare gebiedsontwikkeling, de herbestemming van een voormalig kantoor, een school etc?

De teams worden tijdens het ontwerpproces geholpen met de nieuwste kennis en inzichten over circulair bouwen en smart systems waarmee ze zich onderscheiden en tegemoet komen aan de criteria van de wedstrijd en het programma van eisen van u als opdrachtgever.

Exclusief voor u

 • Komt u graag in contact met jonge vrije geesten die circulariteit in de bouw/infra als het nieuwe normaal beschouwen?
 • Heeft u circulaire ambities en wilt u met de studenten niet alleen nadenken over het meest innovatieve ontwerp voor nu maar ook over mogelijkheden voor herbestemming over 10 tot 15 jaar?
 • Wilt u vooraan staan bij lokale en regionale overheden met lef die circulaire initiatieven stimuleren en ook daadwerkelijk willen realiseren?
 • Staat u open voor uitgewerkte innovaties zoals een circulaire brug, een nieuw waterstofconcept, een zelfvoorzienend mobile office of Biobased bouw/isolatie materialen?
Opdrachtgevers gezocht

Studenten krijgen een masterclass van Pim Peters, directeur IMd Raadgevend Ingenieurs

Wat zoeken we?

Opdrachtgevers in heel Nederland met een circulaire bouw en/of infra opgave. Dat mag zijn Nieuwbouw, Herbestemming of Renovatie. Bekijk de ontwerpopdrachten van vorig schooljaar waaronder een circulair bezoekerscentrum op de Oosterscheldekering, een woon/zorgcomplex in Hellevoetsluis, een Opschaalbaar re-use centrum voor gemeenten, de herbestemming van een kantoortoren in Arnhem etc.

Wat bieden we?

Gedreven studententeams met hun frisse blikken in heel Nederland, van Groningen tot Vlissingen. U maakt kennis met toptalenten want elkstudententeam bestaat uit 15 – 25 studenten bouw/infra/elektro/engineering

 • Gedreven futurepreneurs, slimme innovatieve concepten voor de bouw- en de energietransitie waarmee u bijdraagt aan de klimaatambities en het circulair, toekomstbestendig worden in een snel veranderende wereld.
 • Contacten met het mbo-onderwijs, een podium voor uw producten en systemen en een kweekvijver van jonge vrijdenkende studenten

Het mooie van SMARTCirculair is dat u de denkkracht van een nieuwe generatie gebruikt. U kunt ideeën laten toetsen door een denktank van studenten. Andersom kunnen zij aan de slag met het oplossen van concrete, realistische vraagstukken in hun eigen omgeving. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Team Noorderpoort verkent de LocHal Tilburg als inspiratie voor hun herbestemming van de Philips fabriekshal in Stadskanaal

Wat vragen we?

Aan opdrachtgevers vraagt het SMARTCirculair projectbureau een bijdrage van 6.000 euro excl btw als bijdrage voor de organisatie waaronder:

 • 3 landelijke evenementen; Landelijke Kick Off in november 2022, De Excellencedag 2023 en de Finale 14 juni 2023
 • Maatwerk expertise in overleg met het team: workshops, gastlessen, masterclasses, bedrijfsbezoeken
 • Prijzen: juryprijs 4000,-, 3 special awards van 750,-, 500,- en 250,- 
 • De marketing van uw bedrijf en de totale projectorganisatie van deze inspirerende challenge

Voor dat bedrag gaan studenten helemaal los op uw vragen. Het feit dat studenten werken met een echte opdrachtgever aan een ontwerpopdracht die er toe doet zorgt ervoor dat studenten eigenaarschap voelen, zij geven het beste van zichzelf en als team om tot het mooiste circulaire ontwerp te komen waarmee u kunt pronken. 

Wat is de inspanning?

 • Uw kick off met daarin uitleg over de ontwerpopdracht, locatie, budget en uw programma van eisen
 • Regelmatig overleg en terugkoppeling (circa 8 uur gedurende de projectperiode)
 • De oplevering van het team aan u als opdrachtgever
 • En natuurlijk vinden wij, maar zeker ook het studententeam, het geweldig als u aanwezig kunt zijn tijdens de finale op 14 juni 2023

Ruud Koornstra, juryvoorzitter van SMARTCirculair “Als we echt de wereld willen redden. Als we onze positie willen pakken in de wereld. Dan kunnen we alleen maar bouwen op mensen zoals jullie. Ik heb jullie uitgedaagd tijdens de kick off en jullie hebben mijn verwachtingen meer dan waar gemaakt!”

Potentie

De circulaire bouweconomie krijgt steeds meer draagvlak en is binnen tien jaar niet meer weg te denken. Wij bieden u nieuwe concepten, contacten met het onderwijs, een podium voor uw producten en systemen en een vijver aan jong talent.

Wilt u uw marktpositie in de circulaire bouweconomie versterken en staat u open voor jong talent? Neem direct contact op!

SMARTCirculair.com | Tanja Nolten | M. 06 16342889 | E. tanja@smartcirculair.com

Track record

De nieuwe economie bereiken we niet zomaar. Daarvoor is actie nodig. Actie die leidt tot impact. We zijn trots op wat we al hebben kunnen bewerkstelligen samen met onze partners. Klik op het SMARTCirculair track record om de inspirerende projecten te zien als resultaat van de ontwerp/bouwwedstrijd 2018-2022.

Alle informatie over de SMARTCirculair finale

 

Rijn IJssel studententeam ‘Circulair Delven’ wint SMARTCirculair triller 2021