Excellencedag inspireert 170 SMARTCirculair studenten

Het EarthKweek experimenteerlab -is erg inspirerend voor studenten en docenten

Het EarthKweek experimenteerlab waarin studenten en docenten zelf kurk/sedum dakmodules maken, blijkt erg veel los te maken

De landelijke Excellencedag was een feest voor studenten en docenten. Studenten en docenten hadden zich vooraf ingeschreven voor de parallelle workshops, trainingen en experimenteerlabs. En vooral de labs in de TechHub waren een feest.

Tijdens de experimenteerlabs mochten studenten en docenten zelf aan de slag met stro, kalk/hennep, kurk/sedum, ecoverf, leemstuc, restmaterialen van onder andere behang waarmee scheidingswanden bekleed kunnen worden en mycelium.

Docenten hadden met hun studenten afgesproken om zich te verdelen over de verschillende workshops en experimenteerlabs. Dit zorgde ervoor dat de teams makkelijker met elkaar kennis maakten omdat ze gemixed deelnamen maar vooral ook dat ze achteraf, als team, kennis en wetenswaardigheden kunnen uitwisselen als samenvatting van de circa 20 activiteiten.

Het borrelt en het bruist

Kwamen er ’s morgens om 7 uur nog berichten dat de bussen niet reden. Om 9.30 uur waren er toch zo’n 170 studenten, docenten, managers, bedrijven en organisaties binnen en konden we van start met een circulaire evenement waarin ruimte was voor experimenten, al doende leren, workshops en een inspirerende pitchtraining ter voorbereiding op de finale op 14 juni 2019.

Roy Straver nam ‘last minute’ de opening over van Sven Jense. Als een van de initiatiefnemers van ClimateCleanUp wilde Roy de CO2 kennis van de deelnemers testen met een quiz. De groep werd sterk uitgedund door de vraag welk materiaal zorgt voor de grootste CO2-belasting: staal of beton. Maar 15 van de circa 100 overgebleven deelnemers kozen beton en konden er met de prijs vandoor. Klik hier voor de video’s op de FacebookPagina @SLIMCirculair

Inspiratie en nieuwe kennis

170 studenten, docenten en bedrijven

170 SLIMCirculair Excellencedag deelnemers maakten de dag tot een groot succes

Het sneeuwde nog, en het was glad. Niet alle teams haalden het om Ede te bereiken. Maar de teams uit het hoge noorden en het diepe zuiden zijn wel wat gewend en kwamen massaal naar Ede. Hartelijk dank Technova College voor jullie gastvrijheid.

Vanaf 10.30 uur gingen de parallelle workshops van start. Wil je zien waaruit de deelnemers konden kiezen, klik dan op deze link. 

Achteraf kregen we heel veel positieve reacties: “Het bleek dat ik er al best wel wat van wist maar ik heb ook weer een hoop bijgeleerd. En dat vond ik heel fijn.”

Het ROC van Amsterdam stuurde ons een berichtje waarin ze zegt.

He Tanja! Ik wilde je nog even bedanken voor de goed georganiseerde dag! De studenten en ik zelf hebben weer veel geleerd! Het was een groot succes.

3 rondes met volop keuze

Alle bedrijven met een hart voor de circulaire bouw en jong talent waren vertegenwoordigd. Hier vind je een overzicht van alle bedrijven die meewerken aan de SLIMCirculair ontwerpwedstrijd.

Een aantal bedrijven willen we er toch even uitlichten omdat ze zo’n lovende kritieken kregen:

  • Pitchtrainingen door Futurelab@VolkerInfra, Niek Ridderbos en Martinus van de Ruitenbeek.
    Directeur Antie Vos van het Graafschap college: “Het was een geweldige training!”
  • Het voorspelbaar maken van onderhoudskosten – BAM, Stefano Tomé en Karim El-Guallai
    Student uit Amsterdam: “Ik heb er nooit over nagedacht dat als je de routing aanpast, dit enorm veel kan schelen op de slijtage van het tapijt. Dat kunnen wij mooi gebruiken bij het ontwerp van onze opdracht de Recycle Boulevard voor Amsterdam.”
  • Circulair bouwen met gebruikte bouwmaterialen Plugin City – architect Marc van der Linden
    Cor Konings van het Summa College: “Marc is een verhalenverteller, hij weet te boeien van het eerste tot het laatste moment en geeft ons een boodschap mee. Als je weer een prul koopt denk er dan aan dat je medeplichtig bent aan het uitputten van grondstoffen!”
  • Dubbel duurzaam beton – Sven Hiskemuller van der Zijden moest de workshop last minute overnemen van Youri Rutte.
    Rob Baert: “Zeldzaam goede inhoudelijke workshop en wat een innovatie. Niet alleen op het gebied van beton maar ook door de transport footprint terug te brengen. Geweldig inspirerend!”
  • Beton scoort goed in de Milieu Kosten Indicator. Strukton directeur Jan van Stratum is grondlegger van beton gemaakt met olifantsgras
    Volle bak. Er kon eigenlijk niemand meer bij. Wat een lef heeft Strukton dat ze RWS hebben weten om te praten om geluidswanden te maken van dubbel duurzaam beton.
  • Collegiale consultatie voor docenten Guiseppe van der Helm nam het last minute over van Antoine Heideveld.
    Tijdens de eerste ronde waren er ook 4 studenten bij. Tijdens deze workshop kregen we dus de gelegenheid om te vragen wat hen motiveert. “Het zichtbaar maken van wat je doet en de samenwerking waren opvallende uitkomsten van deze eerste workshop.”
  • Energiesystemen van de toekomst – SUS ateliers, Dominic Tegelbeckers
    Van wie de reactie af kwam is niet meer duidelijk maar de boodschap wel: “Dominic neemt het hele systeem onder de loep. Zij kunnen hele wijken verduurzamen met een geoptimaliseerd energiesysteem!”
  • De verborgen kracht van licht en kleur – B2B networks, Ferdinand van Bergen
    “Ik had geen idee dat licht zo’n grote rol speelde op ons dagelijks functioneren. Wat een eye opener. We moeten meer met kleur doen.”
  • Smart Building Systems trend of toekomst? SPIE Nederland, Han-Michiel Verroen
    Han-Michiel zelf in een reactie: “Studenten zijn nog niet erg bezig met smart systems. Maar het kost wel heel veel tijd en geld als al die sensoren op eigen – niet gekoppelde – platforms draaien. Ik hoop dat ik met deze workshop de kansen van een schil over de verschillende systemen duidelijk gemaakt heb.
Wouter Klijn, Strobouw Nederland

Wouter Klijn, Strobouwer en inspirator van de dag, is de hele dag in de weer met tonnen stro! Wat een energie

Experimenteerlabs

  1. Bouwen met kalk/hennep bouwmaterialen – Ecobouw Salland, Rens Borgers
  2. Stylische decoratie met restmaterialen wandbekleding – No Waste Decoration, Monique Dickhaut
  3. Bouwen met stro – Strobouw Nederland, Wouter Klijn
  4. Bouwen met kurk en sedum – Earthkweek, Marijn van Rossum
    Groen dak van geëxpandeerde kurkisolatie dat ook echt op het schooldak gelegd gaat worden
  5. EcoLogisch isoleren met micelium. Experimenteer met micelium en leem stuc – Avans Centre of expertise biobased economy, Jasper Sluijs, Tierrafino, Catherina Giskes
  6. Nieuwe business kansen creëren via circulair design. Interieur architectuur en eco-designing – CIRCO!, Stella van Himbergen

 

Met dank aan

En dan niet te vergeten

ALLE bedrijven en organisaties die deze dag tot een succes maakten

In het bijzonder

 

Provincie Noord-Brabant

Provincie Friesland